Lifesaving Team
Redding Brigade Rosmalen (RBR) doet al een groot aantal jaar mee met verschillende wedstrijden, en vaak ook met succes. De RBR heeft al meerdere malen tijdens de Nederlands Kampioenschappen op het ereschavot mogen staan, is ook Nederlands Kampioen geweest en hebben er zwemmers medailles behaald bij de Europese Kampioenschappen en succesvol deelgenomen aan de Wereld Kampioenschappen Lifesaving. Daarnaast heeft onze vereniging zwemmers bij het Nationale Team zwemmen en hebben leden van de RBR Nederlandse Records gezwommen. Onze vereniging is dus altijd op zoek naar nieuw aanstormend wedstrijdtalent. En is trots op alle zwemmers die op dit moment in de verschillende wedstrijdploegen zitten. De wedstrijdzwemmers komen, bijna, altijd uit onze eigen zwemopleidingen. Vaak leren ze zwemmen bij de RBR en gaan vervolgens hun zwemmend redden diploma’s halen. Hierdoor komen ze vaak al in aanraking met het wedstrijdgevoel. En als een zwemmer enig talent heeft wordt hij of zij vaak door hun instructeur of een lid van de wedstrijd groep gevraagd om een training te komen mee doen. Op deze manier zijn bijna al onze wedstrijd zwemmers begonnen; gewoon omdat het leuk is om te zwemmen en omdat het leuk is dat zo snel mogelijk te doen.
Het wedstrijdzwemmen bij de RBR is natuurlijk iets anders dan de zwemsport die we vaak op televisie zien. Bij die zwemsport gaat het er om wie de snelste is met een bepaalde zwemslag en dat dan op diverse verschillende afstanden. Bij de reddingsbrigades willen we dat ook weten natuurlijk maar omdat wij een reddingsbrigade zijn en wij zijn opgeleid om mensen zwemmend te redden zijn bij ons alle zwemonderdelen gericht op het zwemmend redden. Bij de reddingsbrigades willen we dus weten wie er nu het snelste een drenkeling heeft gered, of welk team het snelste 4 drenkeling op de kant heeft. Omdat onze zwemsport veel verschillende onderdelen en wedstrijd soorten heeft maar die allen wel te maken hebben met het zwemmend redden en omdat men deze sport in de hele wereld bedrijft, noemen we het; lifesaving.
De lifesaving sport kent de volgende soorten wedstrijden:
Pool Lifesaving
Dit zijn wedstrijden met onderdelen uit de diplomalijn die alle kinderen in Nederland leren bij diploma’s zoals zwemmend redder of lifesaver. Deze wedstrijden worden gezwommen in overdekte zwembaden in heel Nederland. Deze wedstrijden doen we altijd in team verband. Een team bestaat uit maximaal 6 zwemmers waarvan er steeds 4 een onderdeel zwemmen.
Onderdelen kunnen zijn: pop vervoeren, popduiken voor ploegen, torpedoboeiestafette, hinderniszwemmen, duikestafette, zwemvliesestafette, reddingsestafette, wisselslagestafette en lijnredding. De belangrijkste wedstrijd is het Nederlands Kampioenschap pool lifesaving.
Pool ILS (individueel)
ILSe-wedstrijden zijn wedstrijden waar individuele deelnemers aan de start staan. Het gaat dan echt om ‘man tegen man’ en ‘vrouw tegen vrouw’. Er zijn zes ILSe-onderdelen, variërend van 50 meter tot 200 meter, waarbij het altijd gaat om een combinatie van snel zwemmen en het uitvoeren van speciale reddings-technieken. Natuurlijk komt er een hoop borstcrawl bij kijken, maar ook het zwemmen met zwemvliezen, het pop vervoeren en het onderwaterzwemmen zijn belangrijk. De deelnemers uit de diverse categorieën gaan dan de strijd met elkaar aan tijdens de volgende onderdelen: hinderniszwemmen, pop- of ringduiken met zwemvliezen, redding wisselslag, pop- of ringduiken, lifesaver, torpedoboei met zwemvliezen en superlifesaver.
Voor deze onderdelen heb je een goede conditie nodig maar ook komt er veel techniek bij kijken. Het is dus niet alleen maar baantjes tellen voor deze tak van de sport!
Trainingstijden
Voor de Pool Lifesaving en de Pool ILSE trainen we bij de RRB op de volgende dagen:
Maandag tot 14 jaar van 18:00-19:00 uur
Maandag vanaf 14 jaar van 21:00-22:00 uur
Dinsdag vanaf 14 jaar van 18:00-19:00 uur
Woensdag tot 11 jaar van 18:00-19:00 uur en van 12 tot 14 jaar van 19:00-20:00 uur.
Zwemmers worden ingedeeld op leeftijd en nivo door de trainers.
Ocean
Voor deze wedstrijden gaan we naar buiten, we zoeken hierbij de zee op. Omdat in Nederland veel brigades niet aan de kust wonen zijn de wedstrijden hier ook in meren, vennetjes en plassen.
Dit is toch wel het spectaculairste wat onze lifesavingsport te bieden heeft zoek maar eens op Youtube! In Australië worden deze wedstrijden live op televisie uitgezonden en is het geen uitzondering als er meer dan 1000 deelnemers meedoen. Maar daar is het zeewater natuurlijk ook veel warmer en zijn de golven veel hoger dan hier in Nederland. Ocean wedstrijden doe je individueel en in teamverband. De leeftijdscategorieën zijn hetzelfde als bij de ILSe wedstrijden.
De onderdelen voor Ocean wedstrijden gebeuren in het water en op het land. En er worden materialen bij gebruikt die je niet in een zwembad tegenkomt zoals een rescueboard en surfski.
Hierbij gaat het niet meer om de tijd die neerzet maar om de plaats waarop je eindigt.
Trainingen voor de Ocean events beginnen medio april/mei bij de groote wielenplas. Trainingen bestaan uit; hardlopen op het strand, zwemmen in de plas, boarden op de plas.
SERC
De SERC (Simulated Emergency Response Competition) is een onderdeel waarbij een team van vier redders, onder leiding van een teamleider, zoveel mogelijk ‘drenkelingen’ uit de gesimuleerde noodsituatie moeten redden. Deze, van te voren onbekende, gesimuleerde noodsituatie test diverse vaardigheden en kennis. De redders hebben maximaal 2 minuten de tijd om de drenkelingen te redden.Bij deze wedstrijd zijn 2 voorrondes en een finale. Om in de finale te komen moet je bij de bovenste helft van de ploegen eindigen.
Trainen voor de SERC doe je tijdens het leszwemmen. Daar leer je alle technieken om SERC ongevallen op te lossen.